de meeste mensen deugen

De meeste mensen deugen in de zorg

Momenten in en rondom de zorg.

Ik denk aan de momenten de afgelopen periode in en rondom de zorg vanuit mijn beroep en vrijwilligerswerk. De meeste mensen in de zorg deugen. Ik heb gezien, gehoord, gevoeld en ervaren hoe mantelzorgers, vrijwilligers en professionals in de zorg zich inzetten voor de ondersteuning van de medemens. We zijn goed op weg met elkaar.

Inspiratiebron.

“De meeste mensen deugen”. Niet alleen in de zorg. Dit is ook de titel van het boek van Rutger Bregman. Zijn artikel op decorrespondent.nl heb ik met interesse gelezen. De inhoud hiervan heeft me ertoe verleid om zijn boek aan te schaffen. Leesvoer ter afsluiting van het jaar 2019 en wat dient als inspiratiebron voor de komende jaren.

 

Het mooie is nu juist dat we in een wereld leven waar het goede ook goed voelt.

“Rutger Bregman”

Een ander mensbeeld en de toekomst

Het boek gaat over een ander mensbeeld. Cynici en zwartkijkers kunnen inpakken, lees ik op bol.com. In dit artikel geeft Rutger Bregman tien leefregels met een uitgebreide toelichting waar hij zich aan probeert te houden.

Tien leefregels

  1. Bij twijfel, ga uit van het goede
  2. Denk in win-winscenario s
  3. Verbeter de wereld, stel een vraag
  4. Temper je empathie, train je compassie
  5. Probeer de ander te begrijpen, ook als je geen begrip hebt
  6. Heb je naaste lief, gelijk ook anderen hun naasten liefhebben
  7. Vermijd het nieuws
  8. Sla geen nazi (of: steek een hand uit naar je grootste vijand)
  9. Kom uit de kast, schaam je niet voor het goede
  10. Wees realistisch

Verdieping

Wil je meer achtergronden en verdieping waaraan deze leefregels ten grondslag liggen? Dan is het boek een aanrader. Het is een boek met een positieve andere kijk op het mensbeeld met recente inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie, de archeologie en de( militaire) geschiedenis.

Leefregel 11

Ik heb het boek inmiddels gelezen. Inspirerend deze nieuwe kijk. Het geeft een goed gevoel over de mensheid en hoe je zelf in het leven kunt staan. Maar nu even praktisch gezien. Bregman zegt dat hij zich aan de leefregels proberen te houden. Proberen is wel een beetje halfbakken en vrijblijvend. Begrijpelijk want zo gemakkelijk is het ook niet. Want als de meeste mensen deugen, houdt dat in dat er mensen zijn die (nog) niet deugen. En deze mensen kom je ook tegen en wie dat zijn dat weet je niet. Om die reden huldig is een aanvullende leefregel 11 en die luidt:

Geef , maar zorg dat je niet gebruikt wordt

Heb lief, maar zorg dat je hart niet breekt

Vertrouw, maar wees niet naïef

Luister, maar verlies je stem niet

 

En zo wordt het proberen nog meer doen 🙂 Fijne (lees)dagen toegewenst.

Auteur: Albert Jan Fokkens